Arch.Zacharias / S. Freedman

border 66FF

ARCHIMANDRIET ZACHARIAS
meditatie over een gesprek
met Vader Stephen Freeman

Troost elkaar
Mijn vrouw en ik (Het gaat hier over Vader Stephen Freeman) hadden de gelegenheid voor een ochtendgesprek met Archimandriet Zacharias van st. John’s Monastery in Essex tijdens onze recente reis naar Engeland. Het gesprek varieerde van algemeen tot privé. Eén segment is een constante meditatie voor mij sinds die ochtend. Het ging om comfort.
Vader Zacharias merkte op dat God ‘ons wil troosten’.

De Vader: Gezegend zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, de Vader van genade en God van alle troost, (2Co 1:3 NKJ)
De Zoon is Zelf de Trooster, de Geest is “een andere Trooster” (Joh. 14:6).
Deze dynamiek gaat naar de kern van bekering, die in veel opzichten de wortel is van ons ware bestaan (zo ver verwijderd van een juridisch en moralistisch begrip). Want het is wanneer ons hart gebroken is en niet wegloopt of verbergt dat we God kunnen oproepen om ons te troosten. En dat doet hij.
Die troost is de gave van Zijn eigen leven in ons, een deel van Zijn eigen vreugde en liefde. De hardheid van ons hart creëert muren en obstakels die weigeren getroost te worden. In ons lijden en onze pijn sluiten we onszelf in en probeert het ego angstig te ontsnappen (wat de bron is van het grootste deel van onze zonde).

De Vaders schreven over de cyclus van pijn en plezier die ons domineert en de vervormde passies in ons creëert. Het zoeken naar plezier brengt pijn van waaruit we naar plezier rennen alleen om meer pijn te vinden en de cyclus gaat verder.
En zo vertellen de Schriften ons dat een “gebroken en berouwvol hart God niet zal verachten” (Psalm 51). Maar we vluchten voor een gebroken en berouwvol hart en weigeren het lijden.
Vader Zacharias zei dat we in plaats van ons af te keren van dit lijden, in die gebrokenheid moeten blijven en God moeten oproepen om ons te troosten. Ik heb de kans gehad (net als wij allemaal) om dit te oefenen sinds het gesprek. Alles wat hij zei is waar.
Gezegend zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, de Vader van genade en God van alle troost, die ons troost in al onze verdrukking, opdat wij in staat zijn om hen die in moeilijkheden zijn te troosten, met de troost waarmee wij zelf door God getroost worden. Want zoals het lijden van Christus in overvloed in ons is, zo is onze troost ook in overvloed door Christus. Als we nu getroffen worden, is het voor uw troost en redding, die effectief is om hetzelfde lijden te doorstaan dat we ook lijden. Of als we getroost worden, is het voor je troost en redding. En onze hoop voor u is standvastig, omdat we weten dat u, aangezien u deel uitmaakt van het lijden, ook u zult deelnemen aan de troost. (2Co 1:3-7 NKJ)
Moge God je troosten!

Vader Stephen Freeman

(Over Vader Stephen Freeman
Vader Stephen is een priester van de Orthodoxe Kerk in Amerika, rektor Emeritus van St. Anne Orthodox Church in Oak Ridge, Tennessee. Hij is ook auteur van Everywhere Present and the Glory to God podcastseries.)

Bron : hartkennis van godmystieke theologie

Auteur: orthodoxeinformatiebron

Christiaan Biesbroeck Licentiaat Theologie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s