Heilige elder Sophrony

Heiligenleven

Heilige Elder Sophrony

(onlangs heilig verklaard)

sofrony2

Heilige Elder Sophrony

Sophrony (Sakharov) 23 September 1896, Moscou – 11 jullie 1993 ,in Tolleshunt Knights . Elder Sophrony was Arshimandriet en een groot Christelijke ascetisch monnik van de twintigste eeuw.
Hij is vooral bekend als een biografer van de heilige Silouan de Athoniet en een samensteller van diens werk. Hij was ook de stichter van het Patriarchaal Stavropegic Monasterie van de heilige Johannes de Doper in Tolleshunt Knights, Maldon, Essex, Engeland

Sergei Symeonovich Sakharov is geboren op 23 sdeptember 1896 uit Orthodoxe ouders in Rusland. Reeds als kind bad Sakharov dagelijks, soms bad hij 45 minuten zonder stress. Reeds als kind had hij de ervaring van het ongeschapen licht, wat hij later beschreef als Christus-God die zich manivesteerde als licht
Hij las uitvoerig grote Russische werken zoals van Gogol, Turgenev, Tolstoy, Dostoyevsky en Pushkin
. In 1921 verliet hij Moscou, gedeeltelijk om zijn artistieke carrière verder te zetten in West Europa, en ook, omdat hij geen marxist was. Eerst ging hij naar Italië, dan ging hij naar Berlijn en tenslotte vestigde hij zich in 1922 in Parijs.
.Hij was een van de eerste studenten aan het Orthodox Theologisch instituut st.Serge. Hij kreeg er onderricht van Vader Sergius Bulgakov en Nicholas Berdyaev. In 1925, toen hij vond dat de formele theologie hem weinig bevredigde, verliet hij het instituut en Parijs voor de Berg Athos.
In 1926 kwam hij aan op de berg Athos en trad binnen in het Monasterie van St.Panteleimon. Hij verlangde te leren hoe te bidden en hoe de juiste attitude te verwerven naar God toe. Hij werd er diaken gewijd door Nicolai (Velimirovic)van Zicha. Hij werd er een leerling van De Heilige Silouan de Athoniet, zijn grootste beinvloeder
Hij had ook een grote kennis van de kerkvaders
In 1936 stierf Silouan. Zijn instucties volgende, verliet elder Sophrony het monasterie om te verbliven in de woestijn van de Athos : eerst in Karoulia, dan in een grot dicht bij het St.Paulus Monasterie. Wereldoorlog II was een tijd van intens gebed zodat er zijn gezondheid ging over lijden.
In 1941 werd Sophrony tot priester gewijd, en werd een spirituele leider van menig monnik
In 1947 had hij de mogelijkheid om het werk Van Silouan de Athoniet te vervolledigen, en had hij ook de mogelijkheid om zijn theologische studies te vervolledigen Daar hij geen Griek was (na WO2) besloot hij om Parijs te verlaten.De faculteit van St.Sergius stond hem toe alle exames tegelijk af te leggen. Na een paar moeilikheden oa aan de maag, verbleef Sofrony in het Russisch huis, een oud home , in st Geneviève-des-Bois, waar hij de priester bijstond bij de biecht. Hij moest een grote maagoperatie ondergaan.
In 1948 werkte hij aan een eerste editie over de weken van Staretz Silouan. In 1952 bracht Elder Sofrony een professionele tweede editie van Staretz Silouan
In 1952 Elder Sophrony produced a professional second edition of Staretz Silouan. This book brought much fame to both St Silouan and Elder Sophrony, and included a theological introduction to St Silouan’s works, based on Lossky finding no theological value in the Saint’s works.
Essex, Engeland
In 1958 Had Sofrony vele mensen rondom zich die op zoek waren naar het monastieke leven. Een eigendom in Tolleshunt Knights, Maldon werd geïnspecteerd. In 1959 werd de gemeenschap van Johannes de Doper gesticht in Tolleshunt Knights onder Metropoliet Anthony (Bloom) van Sourozh. Het monasterie heeft monniken en monialen. In 1965 kwam het monasterie van de heilige Johannes de Doper, met de zegen van Patriarch Alexis, onder het Oecumenisch Patriarchaat. Later zou de Oecumenische Patriarch het klooster Upgaden tot Stavropegic.
In 1973 publiceerde hij en meer volledig vertaling van de Monnik van de Athos (The life of st Silouan).
1973 saw the publication of a more complete translation of Monk of Mt Athos (the life of St Silouan), while in 1975 Wisdom of Mt Athos (the writings of St Silouan) was published. In 1977 His Life is Mine is published. We Shall See Him As He Is was published in 1985 to mixed reviews: readers in the West generally enjoyed the book, while the Russians generally criticised the book. Some criticism was so stinging that it, along with illness, discouraged Elder Sophrony from writing again.
In 1987 the Ecumenical Patriarchate glorified St Silouan the Athonite.
Op 11 juli1993 stierf Elder Sofrony en de 14e had zijn begrafenis plaats. Op het moment van elder Sofrony’s dood waren er 25 monniken. Dit getal is met de jaren sterk toegenomen.
Moeder Elisabeth, de oudste non, stierf kort daarna, op de 24e .Dit was in overeenstemming met elder Sofrony’s wens, dat hij de eerste wilde zijn. zij zou spoedig daarna sterven..
Posthum werd een boek gepubliceerd met Sofrony’s geschriften over het gebed- voornamelijk het Jezus gebed. Een verstaanbare kijk op Sofrony’s theologie werd later gepubliceerd door zijn neef Nicholas Sakharov.

 

 

Auteur: orthodoxeinformatiebron

Christiaan Biesbroeck Licentiaat Theologie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s