Heilige Stephanus

Heiligenleven

De heilige Stephanus, Bisschop van Rome 253-257

steniging van Stephanus.jpg

Steniging van de heilige Stephanus

De heilige Stephanus, bisschop van Rome van 253 tot 257. Hij was aartsdiaken geweest onder de heilige bisschoppen Cornelius en Lukas. Toen deze laatste naar het executieveld werd gebracht, beval hij Stephanus aan als zijn opvolger, en overeenkomstig dit advies werd hij gekozen tot bisschop van Rome op 13 mei van het jaar 253.

Toen de vervolging der christenen werd opgeschort door de dood van keizer Decius, en de Kerk enkele jaren in vrede was, laaide er een hevig dispuut op over de doop door ketters. De Afrikaanse bisschoppen, onder leiding van de heilige Kyprianos, hielden eraan vast dat zulk een doop ongeldig was, dus dat de betreffende persoon overgedoopt moest worden. Stephanus leerde met grote heftigheid dat, wanneer maar de juiste vorm en de juiste woorden, volgens het Evangelie, gebruikt waren, de doop vanzelf geldig was: dit was altijd de leer van de Kerk geweest. De anderen schreven brieven met hun mening, nodigden hem uit op een concilie, maar het antwoord van Stephanus was dat hij alle anderen in de ban deed. De boodschappers uit Afrika wilde hij niet ontvangen en hij verbood de Romeinse christenen hun ook maar enige gastvrijheid te bewijzen. Maar de heilige bisschop Dionyssios van Alexandrië trad op als bemiddelaar, en zijn brieven maakten dat de zaak niet tot de uiterste consequenties werd doorgedreven. De kerkelijke gemeenschap werd door Stephanus niet verbroken. Hij wordt hierom geloofd door de heilige Augustinus.
In 257 vlamde de vervolging weer op, onder keizer Valerianus. Bisschop Stephanus had een goede schuilplaats gevonden, maar omdat hij daar toch doorging met zijn missiewerk, en verschillende Romeinen uit de adel zich lieten dopen, viel de aandacht op hem. Hij werd gevangen genomen, ter dood veroordeeld en opgesloten in de zwaar beveiligde tempel van de afgod Mars. Terwijl hij aan het bidden was, stortte de tempel in zodat hij kon ontkomen en zich opnieuw in de catacomben terugtrok. Dit waren onderaardse begraafplaatsen buiten de stad, waarvan de gangen een uitgestrekte doolhof vormden, waarin slechts enkelen zelfstandig de weg konden vinden. Daar werd ook de Heilige Liturgie gevierd, waardoor ook minder betrouwbare personen binnenkwamen. Dezen hebben de schuilplaats verraden en er werd tijdens de dienst een inval gedaan, waarbij vele christenen gevangen genomen werden. De heilige Stephanus, die juist aan het preken was, werd ter plaatse gedood. Hij ligt begraven in de catacombe van Callixtus

bron : heiligenlevens voor elke dag.orth.klooster DenHaag

Auteur: orthodoxeinformatiebron

Christiaan Biesbroeck Licentiaat Theologie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s