Wanneer Hij komt de Geest der waarheid…

 

Simeon de Nieuwe Theoloog (ca 949-1022)
Griekse monnik
Catechismus, 33 ; SC 113

Simeon de Nieuwe theoloog

Simeon de nieuwe Theoloog

“Wanneer Hij komt, de Geest der waarheid, dan zal Hij u tot de volle waarheid geleiden”

De “sleutel van de kennis” (Lc 11,52) is niets anders dan de genade van de heilige Geest. Ze werd door het geloof gegeven. Door de verlichting brengt ze werkelijk de kennis en zelfs de volledige kennis. Zij opent onze gesloten en verduisterde geest, vaak met parabels en symbolen, maar ook met duidelijker bevestigingen… Let dus op de geestelijke betekenis van het woord. Als de sleutel niet goed is, dan gaat de deur niet open. Want, zo zegt de Goede Herder, “voor hem doet de bewaker de deur open” (Joh 10,3). Maar als de deur niet open gaat, dan gaat niemand het huis van de Vader binnen, want Christus heeft gezegd: “Niemand kan tot de Vader komen dan door Mij” (Joh 14,6).

Want het is de heilige Geest die als eerste onze geest opent en ons onderricht over de Vader en de Zoon. Christus zegt dat ook tegen ons: “Wanneer de Geest van waarheid komt die voortkomt uit de Vader, dan zal Hij van Mij getuigen. Hij zal u de weg naar de volle waarheid wijzen” (Joh 15,26; 16,13). U ziet hoe door de Geest of liever in de heilige Geest, de Vader en de Zoon zich als onafscheidelijk laten kennen…
Men noemt de heilige Geest een sleutel, omdat pas door Hem en in Hem wij een verlichte geest hebben. Als we eenmaal zijn gezuiverd, dan zijn we verlicht door het licht van de kennis. Wij zijn van bovenaf gedoopt en we ontvangen een nieuwe geboorte en worden kinderen van God, zoals Paulus zegt: “De heilige Geest pleit voor ons met woordeloos zuchten” (Rom 8, 26). En ook: God heeft zijn heilige Geest in onze harten gegeven die roept: “Abba, Vader” (Gal 4,6). Hij toont ons dus de deur, de deur die licht is, en de deur leert ons dat Degene die in het huis woont ook het ontoegankelijke licht is.

Bron : dagelijks evangelie.org

Auteur: orthodoxeinformatiebron

Christiaan Biesbroeck Licentiaat Theologie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s