kleiner worden

H. Maximilianus van Turijn (?-ca. 420)
bisschop
Sermon 99 ; PL 57, 535

maximiliaan van Turijn

“Hij moet groter worden en ik kleiner”

Terecht kan Johannes de Doper met de Heer onze Verlosser zeggen: “Hij moet groter worden, en ik kleiner” (Joh 3,30). Deze uitspraak verwerkelijkt zich op dit huidige moment: bij de geboorte van Christus verlengen de dagen zich; bij die van Johannes korten ze weer… Als de Verlosser verschijnt neemt de dag duidelijk toe; hij neemt weer af op het moment dat de laatste profeet sterft, want er staat geschreven: “De Wet en de profeten hebben geheerst tot aan Johannes” (Lc 16,16). Het was onvermijdelijk dat het naleven van de Wet verduistert op het moment dat het Evangelie begint te stralen in de duisternis; het Oude Testament wordt opgevolgd door de glorie van het Nieuwe Testament.

De evangelist zegt over Jezus Christus: “Het ware licht, dat ieder mens verlicht” (Joh 1,9)… Op het moment dat de lengte van de nacht bijna de hele dag bedekte, heeft de Heer plotseling zijn licht laten zien. Zijn geboorte heeft de duisternis van de zonden van de mensheid verjaagd, zijn komst heeft een einde gemaakt aan de nacht en heeft de mensen het licht en de dag gebracht…
De Heer zegt dat Johannes een lamp is: “Johannes was een lamp die helder brandde, en u hebt zich een tijd in zijn licht verheugd” (Joh 5,35). Het licht van de lamp verbleekt bij de straling van de zon; de vlam vermindert, overwonnen door een stralender licht. Welk redelijk mens bedient zich van een lamp in de volle zon?… Wie zou nog komen voor de reinigingsdoop van Johannes (Mc 1,4), wanneer de doop van Jezus het heil brengt?

Bron : Dageliks evangelie

Auteur: orthodoxeinformatiebron

Christiaan Biesbroeck Licentiaat Theologie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s