Heilige Brictius

De heilige Brictius bisschop van Tours

Brictius van Tours2

De heilige Brictius (Brix, Britius), bisschop van Tours, was van zijn jeugd af opgevoed in het klooster van de heilige Martinus, die hem als vondeling had opgeraapt. Hij was niet erg onder de indruk van zijn heilige opvoeder, en toen hij zelf diaken was, sprak hij wel over hem als die oude dwaas die niets beters weet dan naar de hemel te staren. En toen Martinus hem eens onderhield over zijn spilzucht en dat hij zich zelfs knappe slavinnetjes aanschafte, antwoordde Brictius woedend dat hij een betere christen was dan Martinus, want hij was van zijn jeugd af in een klooster opgevoed, terwijl Martinus in de losbandige omgeving van het leger was opgegroeid en daarom op zijn oude dag met allerlei gekke ascetische praktijken bezig was en aan hallucinaties leed. Even later kwam de driftkop dan wel weer tot bezinning en vroeg vergeving. Martinus zei in vrome wraakzucht dat hij voor de ander gebeden had dat die ook bisschop van Tours zou worden, maar dat hij het niet gemakkelijk zou hebben.

Maar Brictius verbeterde zich niet en beging zelfs misdaden. De heilige Martinus kon er echter niet toe komen hem af te zetten als priester omdat het dan persoonlijke wraakzucht zou lijken, en hij zei: “Christus heeft Judas bij Zich gehouden, waarom zou ik dan Brictius niet verdragen?”
Toen de heilige Martinus stierf, werd Brictius tegen het jaar 400 gekozen als zijn opvolger. Hij toonde nog weinig verbetering en er ontstonden zoveel schandalen dat hij werd afgezet en de vlucht nam naar Rome, waar hij boete deed voor zijn zonden. Na een 40-tal jaren kwam hij terug en werd alsnog als bisschop van Tours erkend. Nu leidde hij nog gedurende 7 jaar een eerbiedwaardig leven, en na zijn dood in 444 werd hij als een heilige erkend. Hij werd een van de populairste heiligen, zowel in Frankrijk als in Engeland.

Uit : heiligenleven voor elke dag.Orth.klooster Den Haag

_______________________________

Auteur: orthodoxeinformatiebron

Christiaan Biesbroeck Licentiaat Theologie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s