Patriarch en Paus

Patriarch Bartholomeus te gast bij paus

POPE PATRIARCH BARTHOLOMEW
(Foto: CNS) Paus Franciscus samen met het hoofd van de Oosters-orthodoxe kerk in het Apostolische Paleis.

Paus Franciscus en de oecumenische patriarch Bartholomeus van Constantinopel hebben elkaar zaterdag in Vaticaanstad ontmoet. Dit was voorafgaand aan een conferentie van Centesimus Annus – Pro Pontifice, een stichting die het gedachtegoed uit de encycliek van Johannes Paulus II over sociale en economische rechtvaardigheid promoot.

“De huidige moeilijkheden en crises binnen het mondiale economische systeem hebben een onmiskenbare ethische dimensie”, zei paus Franciscus tegen zo’n 500 bedrijfsleiders, theologen en voorstanders van de katholieke sociale leer.

Goddelijke bestemming
Patriarch Bartholomeus voegde hieraan toe dat je “de identiteit en waarde van een cultuur of samenleving niet kunt beoordelen aan de hand van economische groei, de technologische ontwikkeling of de organisatie ervan. Een beschaving wordt beoordeeld op het feit of het uiteindelijke referentiepunt de menselijke persoon is, in relatie tot zijn ware goddelijke bestemming en de bescherming van zijn wereld.”

Uitstekende betrekkingen
De betrekkingen tussen paus Franciscus en patriarch Bartholomaios zijn uitstekend. Zij ontmoeten elkaar geregeld, zoals in Jeruzalem, Rome en Istanbul (2014), op het Griekse eiland Lesbos en in Assisi (2016) en in Egypte (2017). (CNS/KRO)Auteur: Redactie KN


 

Auteur: orthodoxeinformatiebron

Christiaan Biesbroeck Licentiaat Theologie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s