Orthodox seminarie van Halki

De heropening van het orthodoxe seminarie is een van de oudste eisen van de orthodoxe christenen in Turkije.

Het orthodoxe seminarie en de hogeschool van Halki worden weldra opnieuw heropend. Dat zegt patriarch Bartholomeus I. De oecumenische patriarch van Constantinopel doet zijn uitspraak naar eigen zeggen op basis van de toezegging van de Turkse president Recep T. Erdogan en de minister van Buitenlandse zaken Mevlut Cavusoglu.

Volgens patriarch Bartholomeos kwam de kwestie ter sprake op 25 april tijdens een ontmoeting in Ankara. President Erdogan gaf toen zijn woord dat het seminarie zal worden heropend. Het seminarie werd opgericht in 1844 op het eiland Heybeliada vlak bij Istanbul, op de plaats waar patriarch Photius I in de 9de eeuw het Heilige Drie-eenheidsklooster had gesticht. Tot in 1971 was het het belangrijkste opleidingscentrum van de orthodoxe Kerk. Het zorgde voor de opleiding van priesters en lekentheologen. In 1971 werd het op bevel van de overheid gesloten op basis van een wet die het onderwijs in private universiteiten en hogescholen verbood. In januari 2013 kreeg de orthodoxe Kerk de terreinen terug. Maar daarna werd nooit toestemming verleend om er opnieuw onderwijs in te richten, omdat radicale stromingen binnen de islam van dat precedent misbruik dreigden temaken om op hun beurt zelf onderwijs te organiseren.

Voor het Turkse bewind is de mogelijke heropening een signaal van goede wil ten aanzien van de vier erkende christelijke kerkgemeenschappen, op een moment dat het land internationaal almaar sterker geïsoleerd raakt omdat de Turkse machthebbers het niet zo nauw nemen met de democratie en de mensenrechten.

Bron: Kathpress.at

(Of is dit weer de zoveelste belofte ? ) Kris Biesbroeck

Auteur: orthodoxeinformatiebron

Christiaan Biesbroeck Licentiaat Theologie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s