Oecumenisch patriarch Bartholomeus krijgt international four freedom award 2012

OECUMENISCHE PATRIARCH KRIJGT ‘INTERNATIONAL FOUR FREEDOM AWARD 2012’

 

 

patriarch.jpg

 

 Oecumenisch patriarch Bartholomeüs I

 

 De oecumenische patriarch Bartholomeus Bron: Orthobel

MIDDELBURG (KerkNet/Orthobel) – De oecumenische patriarch Bartholomeus ontvangt op zaterdag 12 mei 2012 in de Nieuwe Kerk in Middelburg de Internationale Four Freedoms Award 2012, in aanwezigheid van koningin Beatrix en minister-president Mark Rutte. Het Amerikaanse Franklin en Eleanor Roosevelt Instituut kent de onderscheiding toe aan personen die wereldwijd een substantiële, moedige en persoonlijke bijdrage leverden tot de vrijheid in de wereld. De prijs is genoemd naar de ‘Four freedoms’-toespraak van president Franklin Roosevelt.
De andere winnaars van dit jaar zijn de Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva, het televisiekanaal Al Jazeera, mevrouw Ela Ramesh Bhatt (voor haar inzet voor onderdrukte vrouwen in India) en de Iraakse vicepremier en minister van Energie Hussain al-Shahristani.
Godsdienstvrijheid
Het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute kent Bartholomeus I, de oecumenische patriarch van Constantinopel, de Four Freedoms Awards 2012 toe voor zijn inzet voor het fundamentele recht op godsdienstvrijheid, zowel voor de bevolking van zijn geboorteland Turkije als voor de volkeren van Midden- en Oost-Europa. Met paus Benedictus XVI levert hij bovendien een belangrijke bijdrage tot de dialoog gericht op verzoening tussen christenen, moslims en joden. Daarbij veroordeelt hij consequent elke vorm van fanatisme. Patriarch Bartholomeus I staat voor zijn inzet voor het milieu en tegen de opwarming van de aarde bekend als ‘de groene patriarch’.

(Kerknet)

Auteur: orthodoxeinformatiebron

Christiaan Biesbroeck Licentiaat Theologie