Moscou vreest voor voortbestaan orthodoxie in Midden-Oosten

MOSKOU VREEST VOOR VOORTBESTAAN ORTHODOXIE IN MIDDEN-OOSTEN

BRUSSEL (KerkNet/Interfax) – Metropoliet Hilarion van Volokolamsk, de verantwoordelijke van het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou voor de relaties met andere landen en christelijke Kerken, vreest voor het voorbestaan van het orthodoxe christendom in het Midden-Oosten. Hij stelt een groeiende vijandigheid vast tegen christenen in de regio, zelfs in landen als bijvoorbeeld Egypte, die als een geslaagd model voor het samenleven van de verschillende geloofsgemeenschappen werden beschouwd.

De orthodoxe kerkleider voorspelt een nieuwe exodus van christenen, tenzij Arabische politici erin snel afdoende maatregelen nemen. “Wij maken ons zorgen om de bescherming van de christelijke heiligdommen in de regio. Maar onze grootste zorg zijn de christenen. Hun leven wordt onmogelijk gemaakt, ze worden bedreigd en soms worden ze gewoon omgebracht door extremisten.”
Metropoliet Hilarion maakte ook aan de sjeik van de Al-Azhar-universiteit in Caïro zijn bezorgdheid duidelijk: “Radicalisme, fundamentalisme en extremisme bedreigen zowel het christendom als de islam.”

(Kerknet)

Auteur: orthodoxeinformatiebron

Christiaan Biesbroeck Licentiaat Theologie