Heiligenleven : heilige Filothea Venizelou

Heiligenleven

De heilige Filothea Venizelou

 

Filothea van Athene.jpg

De heilige Filothea Venizelou was het enige kind van een rijke atheense familie. Haar verlangen was om moniale te worden, maar uit liefde voor haar ouders aanvaardde zij om te trouwen. Het was geen gelukkig huwelijk, maar na drie jaar stierf haar echtgenoot, zodat Filothea vrij was om haar verlangen te volgen en zich aan het monastieke leven te wijden. Zij stichtte een kloostergemeenschap die vele meisjes en vrouwen aantrok. Met grote edelmoedigheid zette zij zich in voor armen en verdrukten, en nhaar naam werd tot ver in de omtrek bekend. Daardoor vonden ook vier christenmeisjes, die als slavinnen door hun turkse bezitter mishandeld werden, de moed  om te vluchten en haar om bescherming te vragen. Daarop werd Filothea gearresteerd, maar zij verklaarde liever de marteldood te willen sterven dan hun schuilplaats te verraden

Bij die gelegenheid zou zij echter niet sterven, want enige rijke christenen brachten geld bijeen om de eigenaars van de slavinnen schadelolos te stellen, en waarschijnlijk ook om het gerecht om te kopen. Filothea werd vrijgelaten en  keerde naar haar klooster terug. Enige tijd later werd zij echter het slachtoffer van de wraak der Turken, die tijdens de dienst in de kerk inbraken en haar zodanig afranselden dat zij enige tijd later aan haar verwondingen bezweek, 1589. Zij was toen 67 jaar oud.

De heilige Filothea is een van de beschermheiligen van Athene. Bij haar jaarlijks feest worden haar relieken gedragen door leden van de familie Venizelou.

 

Bron :  Heiligenlevens voor elke dag. Uitg.Orth.klooster Den Haag.

Auteur: orthodoxeinformatiebron

Christiaan Biesbroeck Licentiaat Theologie