Patriarchaat Moscou tegen orthodoxie als staatsgodsdienst

Patriarchaat Moskou tegen

 

 orthodoxie als

 

 staatsgodsdienst

Hilversum (Van onze redactie) 19 juli 2011 –De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft geen ambitie om de staatskerk van Rusland te worden. Dat heeft een woordvoerder van het patriarchaat van Moskou verklaard in reactie op uitkomsten van een opiniepeiling waaruit zou blijken dat een derde van de Russen hiernaar verlangt.

Staatsapparaat
“We willen niet dat de Kerk onderdeel wordt van het staatsapparaat en seculiere functies gaat overnemen”, aldus aartspriester Vsevolod Chaplin, hoofd van het Synodale Departement voor de betrekkingen tussen Kerk en Samenleving.

Staatsgodsdienst

Chaplin reageerde op de resultaten van een opinieonderzoek onder de Russische bevolking. Volgens de peiling ziet 30 procent van de Russen de orthodoxie zitten als staatsgodsdienst. Uit het onderzoek blijkt ook dat 48 procent daar niets van wil weten en dat 23 procent van de bevolking er geen mening over heeft.

Onveranderd
Volgens de woordvoerder is er in de afgelopen tien jaar in Rusland niets veranderd in de verhouding tussen kerk en de staat. “Het feit dat de kerk groeit en actiever wordt, betekent geenszins een herziening van haar standpunt over de verhouding tussen kerk en staat”, aldus de aartspriester, die eraan toevoegde dat de Russische Kerk de staat op geen enkele wijze probeert te vervangen.

 

Bron : RKK

Auteur: orthodoxeinformatiebron

Christiaan Biesbroeck Licentiaat Theologie