Christenen in Turkije tweederangsburgers

Patriarch Constantinopel: christenen in Turkije tweederangsburgers

Hilversum (Van onze redactie) 20 december 2009 – Volgens Oecumenisch Patriarch Bartholomaios I van Constantinopel worden christenen in Turkije als tweederangsburgers behandeld. Dat zegt de Grieks-orthodoxe kerkleider in een vandaag uit te zenden interview van het Amerikaanse tv-programma 60 Minutes (CBS).

Gekruisigd
Bartholomaios zegt dat hij zich gekruisigd voelt omdat de Turkse regering het in de 4e eeuw gestichte patriarchaat van
Constantinopel wil laten uitsterven. “De regering zou blij zijn als het patriarchaat zou uitsterven of naar het buitenland verplaatst zou worden, maar wij geloven dat dit nooit zal gebeuren.”

Verdreven
De meeste christenen in Turkije behoren tot het patriarchaat van Constantinopel (Istanbul). Zij zijn van Byzantijnse oorsprong en worden volgens de patriarch al bijna honderd jaar zwaar gediscrimineerd. Meteen na de stichting van de seculiere staat door Atatürk in 1923 werden een half miljoen christenen het land uitgezet. In 1955 na een antichristelijk oproer in 1955 verlieten 150.000 christenen het land. Nu telt het patriarchaat nog maar 4.000 gelovigen.

Geen volledige rechten
“Het is geen misdaad (…) om als minderheid in Turkije te leven, maar we worden als tweederangsburgers behandeld”, aldus Bartholomaios tegen de CBS-interviewer. “We hebben niet het gevoel dat we volledige rechten als Turkse burgers genieten”, zegt de patriarch, die door 300 miljoen gelovigen wordt beschouwd als de voornaamste bisschop van de Orthodoxie.

Halki-seminarie
De 270ste patriarch van Constantinopel vindt het onaanvaardbaar dat de Turkse regering diverse kerken, kloosters en scholen heeft gesloten, waaronder het enige seminarie van het patriarchaat in Halki. In april van dit jaar riep de Amerikaanse president Obama de Turkse regering nog op dit seminarie te heropenen.   

Lijden voor Christus
De patriarch zegt verder dat hij niet wil uitwijken naar Griekenland, want Anatolië (de oud-Griekse benaming voor Turkije) is “de voortzetting van Jeruzalem en voor ons een even heilig en gewijd land. We willen daarom liever hier blijven en soms zelfs gekruisigd worden. Want in het Evangelie staat geschreven dat we niet alleen in Christus moeten geloven, maar dat we ook voor Hem moeten lijden.” Op de vraag van de interviewer of hij zich gekruisigd voelt, antwoordt Bartholomaios “ja”.

Bron : RKK

Auteur: orthodoxeinformatiebron

Christiaan Biesbroeck Licentiaat Theologie