Orthodox seminarie in Turkije mogelijk open.

Orthodox seminarie in Turkije mogelijk open

Turkse functionarissen hebben gemeld dat de Turkse regering overweegt het orthodox seminarie Halki te heropenen. Dat zou betekenen dat Turkije tegemoet komt aan de eis van de EU het seminarie te openen.

Onderminister Egemen Bagis, de hoofdonderhandelaar met de EU vertelde in een Griekse krant dat het seminarie open zou gaan om tegemoet te komen aan de behoeftes van niet-moslims. Ook de Russisch orthodoxe patriarch Kirill zei informatie te hebben ontvangen over opening van het seminarie. De diverse meldingen verschenen na het bezoek dat president Obama in april aan Turkije bracht. Hij had de Turken erop gewezen dat het heropenen van Halki een belangrijk teken zou zijn van het garanderen van godsdienstvrijheid.

Oecumenische Patriarch Bartholomeus, ereleider van de 250 miljoen orthodoxe christenen in de wereld toonde zich verheugd over de berichten. Voor Bartholomeus, die zetelt in Constantinopel, het huidige Istanboel, is de priesteropleiding van kapitaal belang voor het voortbestaan van de Grieks-orthodoxe Kerk in haar historische zetel. Als er geen priesters opgeleid mogen worden, kan er geen opvolger voor Bartholomeus gevonden worden, omdat de Turkse grondwet stelt dat de patriarch een inwoner van Turkije moet zijn.

Tegenstanders in Turkije zeggen dat met de opening van het seminarie een soort orthodox Vaticaan in Istanboel zou ontstaan.

Bron : TurksNieuws.NL

Auteur: orthodoxeinformatiebron

Christiaan Biesbroeck Licentiaat Theologie