Kirill geïïnstalleerd als Patriarch Russische Kerk

De nieuwe patriarch Kirill tijdens de ceremonie waarmee hij zijn functie aanvaarde.  Foto AFP

Kirill geïnstalleerd als patriarch Russische kerk

Gepubliceerd: 1 februari 2009 09:21 | Gewijzigd: 1 februari 2009 12:54

ANP

  kirill_ceremonie_202991e

Moskou, 1 feb. Aartsbisschop Kirill van Smolensk en Kaliningrad is vandaag in Moskou geïnstalleerd als patriarch van Moskou en heel Rusland. Als leider van de Russisch-Orthodoxe Kerk staat hij aan het hoofd van naar schatting honderd miljoen gelovigen binnen en buiten Rusland.

‘Axios, axios, axios’ (het Griekse woord voor waardig) riepen de geestelijken in de Christus de Verlosserkathedraal. Daarmee was Kirill formeel als patriarch geïnstalleerd. Vele politieke leiders, onder wie president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin, waren bij de plechtigheid aanwezig.

Kirill is de zestiende patriarch van de grootste orthodoxe kerk in de wereld. Hij volgt Aleksej II op, die begin december overleed. De 62-jarige Kirill nam de functie sindsdien waar en werd dinsdag in de kathedraal tot patriarch gekozen.

Vladimir Goendajev, zoals de nieuwe patriarch bij de burgerlijke stand staat ingeschreven, werd op 20 november 1946 in Leningrad, het huidige Sint-Petersburg, geboren. Hij staat bekend als hervormingsgezind. Als een soort minister van Buitenlandse Zaken van zijn kerk bouwde hij de afgelopen jaren goede betrekkingen met kerkleiders buiten Rusland op.

 

Auteur: orthodoxeinformatiebron

Christiaan Biesbroeck Licentiaat Theologie