Nieuwsbericht : President Joesjtsjenko wil ook kerkelijk los van Moscou

President Joesjtsjenko wil ook kerkelijk los van Moskou

Hilversum (Van onze redactie) 27 juli 2008 – President Viktor Joesjtsjenko van Oekraïne heeft gisteren de Oecumenische Patriarch Bartolomeos van Constantinopel gevraagd om zijn zegen voor de stichting van een nationale en autonome kerk. Dat deed het staatshoofd in een toespraak in Kiev bij de viering van 1020 jaar christendom in de regio.

Droom
“Ik heb er vertrouwen in dat er een nationale, autonome kerk in Oekraïne komt”, aldus Joesjtsjenko. “Ik vraag aan Uwe Heiligheid deze droom te zegenen, omwille van de waarheid, van de hoop, van onze staat, van Oekraïne.”

 

HOLODOMOR

Patriarch Bartolomeos, president Joesjtsjenko en zijn vrouw Kateryna eren de miljoenen slachtoffers van de Holodomor, de hongersnood van 1932-33 in Oekraïne (foto: Reuters)

Onafhankelijk van Moskou
De meerderheid van de bevolking van Oekraïne behoort tot het orthodoxe christendom. Maar onder hen heerst grote verdeeldheid. Een deel van de gelovigen valt onder het gezag van het patriarchaat van Moskou. Er zijn ook twee dissidente kerken: het patriarchaat van Kiev en een kleine autokefale kerk. De pro-Westerse Joesjtsjenko wil alle orthodoxen van zijn land verenigen onder één vlag, maar dan wel onafhankelijk van Moskou.

Parallele plechtigheid met Aleksij
De politieke oppositie in Oekraïne is echter zeer pro-Rusland. Oppositieleider Viktor Janoekovitsj was gisteren dan ook niet van de partij, althans niet bij de ceremonie waar Bartolomeos bij was. Hij bezocht samen met patriarch Aleksij II van Moskou en diens gevolg het Holenklooster van Kiev, de bakermat van de Slavische orthodoxie
.

Gebed om eenheid
De centrale plechtigheid in Kiev werd bijgewoond door duizenden Oekraïeners. Ook aanwezig waren de metropoliet van Kiev en de aartsbisschoppen van Athene en Tirana. Patriarch Bartolomeos, protocollair gezien de voornaamste bisschop van de orthodoxie, bad gisteren om eenheid. “Wij zijn hier gekomen om de bidden voor de vereniging van alle christenen van Oekraïne. We zijn hier gekomen als engelen van vrede die eenheid wensen.”

 (Bron : Katholiek Nederland)

Auteur: orthodoxeinformatiebron

Christiaan Biesbroeck Licentiaat Theologie